Optiekosten zijn niet meer aftrekbaar

Verliezen als gevolg van opties die worden verzilverd, zijn niet aftrekbaar van de belastingen. Dit arrest van de Hoge Raad is een strop voor veel bedrijven.

Tal van internetondernemingen betalen hun topmensen deels met opties. Voor hen is de uitspraak een flinke tegenvaller.
Veel grote firma's als ING en Aegon geven opties uit aan hun personeel. Topman Cor Boonstra van Philips haalde onlangs het nieuws toen hij zijn opties verzilverde en daar maar liefst 14 miljoen gulden aan overhield.
De opties kunnen verzilverd worden tegen een bepaalde koers. Veel bedrijven kopen de aandelen pas in op het moment dat werknemers hierom vragen. Het kan zo gebeuren dat een bedrijf het aandeel tegen een hogere koers moet inkopen dan bij uitgifte van de opties. Dit kan een verlies van tientallen guldens per aandeel betekenen.
Dit verlies kan niet meer van de belasting worden afgetrokken. De Raad redeneert dat het hier gaat om 'ingetrokken' aandelen. Aandelen die zijn bedoeld voor een optieplan zijn volgens de Hoge Raad niet in het bezit van het bedrijf als een 'tijdelijke belegging', een term waarmee wordt bedoeld dat de aandelen worden behandeld als andere bezittingen van een bedrijf.
Verzekeraar Aegon heeft momenteel zo'n 36 miljoen opties uitstaan met uitoefenkoersen tussen de 10 en 47 euro. Volgens een woordvoerder heeft het bedrijf tot nu toe weinig te lijden gehad van koersverlies bij het afdekken van aandelen. Alleen in 1999 is de uitoefenkoers hoger geweest dan de beurskoers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-28T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.