Nasdaq verliest hoop op snelle rentestap

De hoop op een spoedige renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve is ijdel gebleken. Op de Nasdaq kregen de technologie-aandelen er flink van langs.

Uiteindelijk sloot de Nasdaq Composite Index 2,5 procent lager op 2151,83 punten.
Aan het begin van deze week waren de beleggers nog optimistisch gestemd over een tussentijdse verlaging van de rente. Het beleidsbepalend orgaan van de Amerikaanse centrale bank, de Fomc, komt weliswaar op 20 maart weer officieel bijeen, de indicatoren voor de groei van de Amerikaanse economie zijn zo verontrustend dat een tussentijdse rentestap als een steeds logischer optie werd beschouwd.
Maar die hoop boorde de 74-jarige Fed-voorzitter gisteren de grond in. In een toespraak voor het Congres, verklaarde Greenspan dat de Amerikaanse economie nog steeds in een kwakkelfase verkeert, maar dat er toch enige verbetering valt te bespeuren vergeleken met eind 2000. Bovendien liet Greenspan er geen misverstand over bestaan dat hij er de voorkeur aan geeft een nieuwe rentestap door te voeren na een reguliere vergadering.
De vervlogen hoop op een snelle rente-verlaging, raakte vooral de risicovolle technologiesector. De halfgeleidersector gaf de negatieve toon aan. Zo moest chipmaker Altera 0,8 procent inleveren op 23,13 dollar, nadat het bedrijf had bekend gemaakt dat de omzet over het lopende kwartaal 20 procent lager zal uitvallen dan over het afgelopen kwartaal. Ook chipgigant Intel moest 1,51 procent terug naar 29 dollar en halfgeleiderproducent Elantec verloor zelfs de helft van zijn waarde. Over de gehele linie verloor de Philadelphia halfgeleiderindex 5 procent.
In de software- en internetsector was de stemming al niet veel beter. Zo verloor softwaregigant Oracle 12,4 procent op 19 dollar en moest internetter Amazon.com 14 procent inleveren op 10,18 dollar.
Onder de communicatiefondsen moest Avanex, producet van glasvezel-componenten, 19 procent inleveren op 19,38 dollar. Het bedrijf denkt dit kwartaal niet te kunnen voldoen aan de eerdere financiële verwachtingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.