Nasdaq in de plus dankzij eindspurt

De Amerikaanse technologiebeurs koerste vrijwel de gehele dag in de min, maar eindigde dankzij opbeurende macro-economische cijfers toch in de plus.

De Nasdaq Composite Index sloot uiteindelijk 1,5 procent hoger op 2183,31 punten.
Lange tijd bleef op de Nasdaq de teleurstelling over het uitblijven van een tussentijdse renteverlaging doorwerken. Bovendien zorgde een reeks van winstwaarschuwingen voor een bedrukte stemming onder de beleggers. Maar tegen sluitingstijd zorgden nieuwe macro-economische cijfers voor herstel van de koersen. De kersverse indicatoren wijzen erop dat de Amerikaanse economie redelijk stabiel blijft en niet verder afglijdt, terwijl daarnaast de inflatie binnen de perken blijft. Toch vrezen sommige handelaren dat Fed-voorzitter Alan Greenspan de rooskleuriger cijfers zal aangrijpen om een renteverlaging op de langere baan te schuiven.
Op bedrijfsniveau blijven de resultaten zorgen baren. Zo verwacht Gateway over het eerstkomende halfjaar geen winst te zullen boeken. De reden daarvoor is onder meer dat de PC-producent ruim 200 miljoen dollar opzij heeft gelegd voor een omvangrijke reorganisatie, waarbij een groot aantal winkels wordt gesloten en wereldwijd personeel wordt ontslagen. Bovendien wil Gateway zich gaan concentreren op de productie en de verkoop van 'uitgeklede' computers, zonder de toeters en bellen die het bedrijf nu ook levert. Het bedrijf hoopt zich daarmee te kunnen wapenen tegen de afzwakkende vraag naar PC's.
Voor de beleggers waren de druiven zuur. Zij hadden op basis van de analistenrapporten voor het eerste kwartaal gerekend op een winst van 17 dollarcent per aandeel.
Het aandeel Gateway daalde met bijna 2 dollar naar 15,75 dollar. De grootste procentuele daling kwam echter voor rekening van netwerkfabrikant 3Com. Het aandeel maakte maar liefst een smak van 20 procent op 7,5 dollar. Net als Gateway houdt ook 3Com rekening met een sterk tegenvallend kwartaal.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.