AEX wint terrein dankzij tmt-sector

De tmt-sector zorgde dit keer eens voor een koerswinst. De AEX wist 0,33 procent hoger te sluiten op 592,24 punten.

Vooral chipmachinefabrikant Asml kon rekenen op een warme belangstelling van de beleggers. Het techfonds profiteerde niet alleen van de positieve opening van de Nasdaq, het spon ook garen bij de berichten uit de Verenigde Staten dat er een toenemende politieke weerstand groeit tegen de voorgenomen overname van Silicon Valley Group (SVG). Mocht de overname niet doorgaan, dan hoeft Asml geen extra aandelen uit te geven om de deal te financieren, en in dat geval zijn de beleggers spekkoper. Ze stapten dan ook massaal in Asml en zorgden er mede voor dat het aandeel 8,5 procent hoger sloot op 23,95 euro.
Ook Philips - dat een belang heeft in Asml - kon profiteren van de koersstijging van de chipmachine-fabrikant. Het aandeel van het elektronicaconcern sloot 5 procent hoger op 37,12 euro. Alles wat met chips te maken had, deed het beter, onder andere dankzij de sterke performance van de Amerikaanse chipsector die ondanks een aantal winstwaarschuwingen hoger sloot. Zo kon Midkapper Asmi, toeleverancier voor de chipindustrie, ruim 11 procent bijschrijven op 14,80 euro.
In de telecomsector was er eveneens reden tot vreugde. Zo steeg KPN met 6,42 procent 13,92 euro en won de nieuweling in de AEX, KPNQwest, ruim 8 procent op 23,65 euro. Ook voor kabelaar UPC was er sprake van een prettige beursdag. Het aandeel sloot 5,93 procent hoger op 11,97 euro.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.