Yahoo! verwacht fors lagere kwartaalomzet

Hoewel de naam doet misschien anders doet vermoeden is er voor Yahoo! is weinig reden tot vreugde. Het internetbedrijf verwacht een 25 procent lagere omzet over het eerste kwartaal.

Ondanks de malaise rekent financieel manager (cfo) Sue Decker er toch op dat Yahoo! er dit jaar in slaagt 'break even' te draaien. Maar vooralsnog zijn de tekenen ongunstig, want de Amerikaanse economie zit nog steeds in een dip. Analisten van Firtst Call/Thomson Financial hadden gerekend op een kwartaalomzet van 236,2 miljoen dollar en een nettowinst van 0,05 dollar per aandeel. Maar Yahoo! komt in zijn prognoses niet verder dan 170 tot 180 miljoen dollar. De belangrijkste redenen daarvoor? De terugval in bestedingen aan online advertenties. Zoals bekend leunt Yahoo! vooral op deze inkomstenbron.
Decker bestempelt 2001 als een "overgangsjaar" voor Yahoo! Het internetbedrijf wil in ieder geval de afhankelijkheid van online advertenties afbouwen, maar de advertenties blijven voorlopig wel de belangrijkste inkomstenbron van het internetbedrijf. Ook vindt er een overgang plaats in de top van het bedrijf. Huidig topman Timothy Koogle zal het veld ruimen, zodra een geschikte vervanger gevonden is. Maar Koogle, die al sinds 1996 bij Yahoo! in dienst is, blijft wel nauw betrokken bij het internetbedrijf als voorzitter.
Voordat Yahoo! met zijn mededelingen kwam werd de handel in het aandeel stilgelegd. Op de Nasdaq werd flink gespeculeerd over een mogelijke overname van het internetbedrijf door kandidaten als eBay, Real Networks of een mega joint venture met bedrijven als Microsoft, Vivendi of Disney.
Yahoo!'s cfo Decker probeerde de beleggers gerust te stellen met de mededeling dat het bedrijf dankzij een financiële reserve van 2 miljard dollar nog best in staat is op eigen benen te staan. Desondanks is het aandeel Yahoo! Inmiddels al met 6 procent gezakt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-08T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.