Damrak stilgelegd na duikeling koersen

De Amsterdamse Effectenbeurs heeft een flinke duikeling gemaakt en werd zelfs een kwartier stilgelegd, omdat de koersen te hard onderuit gingen.

Uiteindelijk sloot de AEX 1,55 procent lager op 568,5 punten.
Vormde de technologiesector op woensdag nog een positieve uitzondering, dit keer gingen de techno's,getriggerd door de malaise op de Nasdaq, massaal onderuit. Kabelaar UPC koerste rond het middaguur 5 procent lager en sloot uiteindelijk op 10,14 euro en KPNQwest leverde bijna 12 procent in op 17,95 euro. Positieve uitzondering vormde Asml dat 1,31 procent terrein wist te boeken op 26,29 euro.
De schade op het Damrak had nog groter kunnen zijn als de beursorganisatie niet naar de zogeheten '5 procentregel' had gegrepen. Volgens deze regel mag de AEX gedurende de beursdag niet verder zakken dan 5 procent onder de openingskoers. De AEX mocht op basis van een deling van het aantal punten niet verder dalen dan 25 punten onder de openingskoers van 580,9 punten. Rond half drie koerste de AEX rond de 555,9 punten en kwam daardoor angstig in de buurt van de 5 procentgrens. Na het stilleggen van beurs bleven de koersen redelijk stabiel.
Grootste verliezer was overigens opnieuw internetinvesteerder Newconomy dat nog steeds op zoek is naar een nieuwe kapitaalverschaffer. Het fonds zakte met maar liefst 18,70 porcent naar een schamele 1 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-15T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.