Asml haalt getroffen Damrak onderuit

De Amsterdamse effectenbeurs had al een roerig weekje achter de rug, maar vrijdag kwam de climax. Een van de paradepaardjes van de Nederlandse technologiesector, chipmachine-fabrikant Asml, kwam met een winstwaarschuwing en haalde daarmee meteen de AEX onderuit.

De belangrijkste graadmeter sloot uiteindelijk 2,90 procent lager op 553,5 punten.
Asml kreeg een flinke draai om de oren toen het met de melding kwam dat de verkopen voor dit jaar fors lager uitvallen. Topman Doug Dunn gaat ervan uit dat het aantal verkochte chipmachines over dit jaar 10 tot 25 procent lager uitvalt dan in 2000. Dunn verwacht daardoor tevens dat de nettowinst over dit jaar lager zal uitvallen dan de 347 miljoen euro over het afgelopen jaar op een recordomzet van 2,2 miljard euro. Asml heeft inmiddels een personeelsstop aangekondigd, om zodoende de kosten binnen de perken te houden. De chipmachine-fabrikant sloot uiteindelijk 12,2 procent lager op 23 euro.
Aangezwengeld door de tegenvallende cijfers van het 'eigen' Asml en de slechte resultaten van Amerikaanse techfondsen, zoals Compaq en Oracle, moesten vrijwel alle technologiefondsen terrein prijsgeven. Zo verloor Philips bijna 7 procent op 32,26 euro en moest KPN 6,73 procent inleveren op 12,19 euro. De laatste had de terugval tevens te danken aan de mededeling dat het dejoint venture Money Planet, de financiële internetservice die KPN samen met ABN Amro opzette, gaat stopzetten. Groter nog dan het verlies van KPN, was de schade bij Versatel. Het telecomfonds verloor maar liefst 12,64 procent op 7,88 euro. Maar de kampioen-verliezer was KPNQwest dat dit keer 15,83 procent moest prijsgeven op 15,15 euro. Op de Midkap en de lokale markt was het beeld onder de technologiefondsen hetzelfde. Vrijwel alle moesten procenten terrein prijsgeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.