Nasdaq teleurgesteld over renteverlaging

Veel beleggers op de Nasdaq hadden gehoopt op een extra groot cadeau, maar het werd het standaardpresentje.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft dinsdag de rente met een half procentpunt verlaagd en gaf daarmee geen gehoor aan de diepgekoesterde wens onder handelaren de rente met 75 basispunten te verlagen. Gevolg: veel teleurgestelde beleggers deden hun aandelen in de verkoop, waardoor de Amerikaanse technologiebeurs uiteindelijk sloot met een verlies 4,78 procent op 1857 punten.
De vraag is nu hoe de Nasdaq zich de komende periode zal houden onder de voor veel beleggers teleurstellende beslissing van de Federal Reserve. De winstwaarschuwingen zullen nog wel even aanhouden en zeker gedurende de eerste helft van het jaar voor aanhoudende onrust zorgen. Maar er zijn ook optimistisch gestemde geluiden. Een aantal analisten wijst erop dat de Federal Reserve sinds begin dit jaar drie keer de rente met een half procentpunt heeft verlaagd en dat het stelsel van centrale banken bovendien heeft laten doorschemeren dat een nieuwe renteverlaging op korte termijn in het vat zit. De rentestand heeft sinds anderhalf jaar niet zo laag gestaan. Dat moet volgens de hoopvolle analisten uiteindelijk zijn effect hebben op zowel de economie als het beursklimaat.
Maar voorlopig is het nog even doorbijten op de Nasdaq. Zo meldde softwareconcern Oracle dat het 3 procent van zijn medewerkers gaat ontslaan wegens de tegenvallende resultaten. Na deze onheilstijding daalde de koers van Oracle met 7 procent naar 14,37 dollar. Ook in de chipsector blijft het slechte nieuws zich opstapelen. Zo moest KLA Tencor 3,37 dollar inleveren op 38,37 dollar, nadat de producent van apparatuur voor de halfgeleiderindustrie had verklaard niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen over het boekhoudkundige derde kwartaal. Ook Intel zag het aandeel verder in waarde verminderen. De chipgigant moest dit keer ruim 8 procent terrein prijsgeven op 24,87 dollar. Op de Nasdaq was er aan het einde van de beursdag vrijwel geen fonds te vinden dat een plus wist te noteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.