Winstwaarschuwing Philips schaadt AEX niet

Het Damrak was voor even in de ban van de winstwaarschuwing van Philips, maar desastreuze gevolgen bleven uit.

Dankzij onder andere het herstel van Asml wist de AEX toch nog bijna 1 procent hoger te sluiten op 553,03 punten. De chipmachinefabrikant koerste de gehele dag al flink in de plus en wist uiteindelijk 3,2 procent hoger te sluiten op 23,63 euro. Asml repareert daarmee voor een deel de schade die het vorige week opliep. Toen kelderde de koers van de chipmachinefabrikant na een winstwaarschuwing met 12 procent.
Na een kortdurende paniekreactie van de beleggers, wist Philips de schade als gevolg van de winstwaarschuwing beperkt te houden. Uiteindelijk sloot het aandeel van het elektronicaconcern slechts 1,8 procent lager op 31,95 euro. De relatief geringe klap had Philips met name te danken aan de positieve stemming onder beleggers over het hogere slot van de Amerikaanse beurzen op maandag en aan de verwachte rentestap van de Federal Reserve. Anders dan hun Amerikaanse collega's, gingen de meeste Nederlandse handelaren ervan uit dat de Fed de rente met een standaard half procentpunt zou verlagen.
Behalve Asml blonk voor de verandering ook KPN uit op het Damrak. De telecommer won 3,3 procent op 12,14 euro. KPN profiteert onder meer van berichten dat de top van de Europese Unie in Stockholm zal gaan bekijken of het wellicht mogelijk is de betalingen voor de kostbare Umts-licenties uit te stellen. Ook wordt bekeken of telecomoperators de netwerken wellicht gezamenlijk kunnen aanleggen, waardoor aanzienlijke kosten kunnen worden bespaard. KPN kreeg in de telecomsector gezelschap van KPNQwest dat 2,6 procent won op 13,76 euro. Maar Versatel en UPC moesten terrein prijsgeven. De eerste verloor 4,42 procent op 7,35 euro en kabelaar UPC moest met 4,21 procent terug naar 9,34 euro.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.