Damrak besmet door Amerikaanse beursmalaise

Het Amerikaanse beursmalaise-virus lijkt zich definitief te hebben genesteld op de Amsterdamse beurs. In een toepspraak in Oostenrijk wees ECB-president Duisenberg er al op dat de vertraging van de Amerikaanse economie "implicaties kan hebben voor de wereldeconomie en dus ook de eurozone".

De woorden van Duisenberg waren op het Damrak niet aan dovemansoren besteed. Vrijwel over de gehele linie klapten de koersen ineen, onder druk van winstwaarschuwingen en aanhoudend slecht nieuws van over de oceaan. Uiteindelijk sloot de AEX 4,4 procent lager op 518,27 punten.
In de technologiesector moest kabelaar UPC opnieuw diep door het stof. Woensdag had UPC al een klap van 14 procent opgelopen, nadat bekend was geworden dat telecomopziener Opta en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) het bedrijf wellicht willen dwingen zijn netwerk open te stellen voor de concurrentie. Donderdag kreeg UPC er nog eens een optater van 25 procent bij op 6 euro.
De technologiesector kende slechts enkele lichtpuntjes. Zo steeg Asml met bijna 1 procent naar 23,73 euro. De chipmachine-fabrikant veert daarmee behoorlijk terug naar het oude koersniveau, nadat het vorige week nog klappen opliep als gevolg van een winstwaarschuwing. De beleggers beschouwen de marktleiderspositie van Asml echter als een sterk punt. Ook KPNQwest won weer iets terug van eerdere omvangrijke verliezen. Het aandeel steeg met 0,23 procent naar 12,98 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.