Nasdaq maakt een flinke koerssprint

De Nasdaq kon dinsdag een flinke koerssprint maken, dankzij goede consumentencijfers en een opbeurend rapport van zakenbank Goldman Sachs.

De Nasdaq Composite Index veerde na het geringe terreinverlies van maandag met 2,8 procent op naar 1972,28 punten.
De index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleek deze maand te zijn gestegen naar 117. In februari stond de teller nog op 109,2. De index geeft in ieder geval aan dat de Amerikaanse economie er minder beroerd voorstaat dan gedacht, aangezien met name de consumenten de stand van de economie bepalen. Toch zien sommige analisten het gestegen consumentenvertrouwen ook als een nadeel: de Federal Reserve zal daardoor minder geneigd zijn snel een nieuwe renteverlaging door te voeren.
Goed nieuws kwam er ook uit de hoek van Goldman Sachs. De zakenbank raadt zijn klanten in een advies aan Europese aandelen in te ruilen voor Amerikaanse. De winstvooruitzichten voor Amerikaans aandelen zijn namelijk beter, aldus Goldman Sachs.
Een groot aantal technologiefondsen profiteerde van de opstekers. Zo steeg aan de Dow chipgigant Intel met 3,75 procent naar 29,37 dollar en ook Microsoft zag de koers flink stijgen. Het softwareconcern won 3,57 procent op 58,06 dollar. Op de Nasdaq won ondere pc-leverancier Dell 6 procent op 27 dollar en database softwareconcern Oracle steeg met ongeveer het zelfde percentage naar 16,65 dollar.
Toch bleef de Amerikaanse technologiebeurs ook dinsdag niet zonder winstwaarschuwingen. Zo kwamen de chipleveranciers Vitesse Semiconductor en Transwitch beide met een waarschuwing voor een lagere kwartaalomzet. Vitesse viel zelfs met bijna met ruim 4 dollar terug naar 29,06 dollar. Desondanks waren de negatief scorende aandelen op de Nasdaq dit keer eerder uitzondering dan regel. Vrijwel over de gehele linie wist de technologiesector terrein te winnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.