Nasdaq schommelt: weer op rampkoers

De stabiliteit op de Nasdaq is nog steeds ver te zoeken. Door winstwaarschuwingen van Nortel en Palm duikelde de Index met 6 procent naar 1853,92 punten.

Woensdag vertoonde de Amerikaanse technologiebeurs nog een hoopgevend herstel. De Nasdaq won bijna 3 procent door onder andere beter dan verwachte cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Maar gisteren werd de hoop op een structureel herstel alweer de bodem ingeslagen door winstwaarschuwingen van de Amerikaanse producent van handpalmcomputers Palm en de Canadese leverancier van glasvezelnetwerken Nortel. Palm verwacht dit kwartaal een verlies van 8 dollarcent per aandeel te boeken, terwijl analisten eerder nog uitgingen van 3 dollarcent per aandeel. Palm wijt de tegenvallende resultaten aan, hoe kan het ook anders, de kwakkelende Amerikaanse economie. Om de kosten in de hand te houden, schrapt de onderneming op termijn 13 procent van zijn personeelsbestand (250 mensen). Dat beleggers zich een hoedje schrokken, bleek wel uit de opdoffer die Palm kreeg. Het aandeel verloor bijna de helft van zijn oorspronkelijke koers en eindigde op 8,06 dollar.
Nortel wist de schade met een verlies van ruim 2,7 dollar op 14 dollar nog enigszins beperkt te houden, maar dat zal ermee te maken hebben dat de leverancier van glasvezelnetwerken in januari al waarschuwde voor verlies in plaats van winst en het aandeel vervolgens al een belangrijk deel van zijn waarde moest inleveren. Dit keer zien de cijfers van Nortel er dus nog somberder uit. Over het huidige kwartaal gaat het bedrijf uit van een verlies van 10 dollarcent per aandeel, terwijl eerst nog was gerekend op een beperkt verlies van 0,04 dollarcent per aandeel. Nortel heeft inmiddels de reductie van het aantal personeelsleden opgeschroefd van 10.000 naar 15.000.
De zwaar tegenvallende resultaten van Nortel en Palm drukten de technologiebeleggers nog eens met de neus op de feiten: de uiterst volatiele Nasdaq blijft voorlopig nog wel even geteisterd door onheilstijdingen en de bodem is nog niet in zicht. Geen wonder dat de technologiefondsen over een breed front onderuit gingen. Zo scoorde Cisco ruim 13 procent lager op 15,75 dollar en moest Oracle ruim 9 procent prijsgeven op 15,10 dollar. Op de Dow sloot Intel maar liefst 8,3 procent lager op 26,93 dollar en maakte Hewlett-Packard een duikeling van 6 procent op 30,32 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.