Nasdaq sluit kwartaal positief af

De Nasdaq sloot de laatste dag van het eerste kwartaal positief af. De Nasdaq Composite Index steeg met 1,08 procent naar 1840,30 punten.

Vrijdag vormde echter in het geheel geen blauwdruk voor het koersverloop op de Amerikaanse technologiebeurs gedurende het afgelopen kwartaal. Want vrijwel alle technologiefondsen liepen de afgelopen drie maanden fikse klappen op, met name vanwege de aanhoudende zorg over de bedrijfswinsten in de kwakkelende Amerikaanse economie. In totaal verloor de Nasdaq over het eerste kwartaal van 2001 25 procent van zijn waarde, de recente renteverlagingen van de Federal Reserve ten spijt.
Afgelopen vrijdag wisten enkele van de veelgeplaagde techfondsen weer wat terrein te winnen. Zo scoorde Cisco 56 dollarcent hoger op 15,81 dollar en won Sun Microsystems 67 dollarcent op 15,37 dollar. Ook Oracle was aan de winnende hand en steeg met 46 dollarcent naar 14,98 dollar. Opvallende winnaar was verder RealNetworks dat met 69 dollarcent steeg naar 7,06 dollar. RealNetworks is in onderhandeling met Warner Music, BMG en EMI over het afnemen van licenties van de drie concerns voor het plaatsen van hun muziek op RealNetwork's geplande en betaalde MusicNet-service voor abonnees.
Toch ontkwam de Nasdaq ook vrijdag niet aan winstwaarschuwingen. Zo meldde chipmaker Micron Technology dat het 8 procent minder omzet heeft gedraaid over het vierde kwartaal. Het aandeel Micron viel met ruim 8 procent terug naar 41,53 dollar. Ook Cirrus, dat onder andere chips voor dvd-spelers maakt, waarschuwde beleggers voor fors lagere resultaten over het eerste kwartaal. Het aandeel Cirrus viel daarop met 4 procent terug naar 14,93 dollar. Advanced Micro Devices zorgde er tenslotte met een terugval van 1,76 dollar op 26,54 dollar mede voor dat de Philadelphia Semiconductor Index 4,4 procent inzakte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.