Asml levert fors in na negatief advies

De instabiele technologiesector op het Damrak kreeg maandag een flinke tik, onder andere door een stevige koerscorrectie van Asml.

De chipmachinefabrikant moest ruim 5 procent inleveren op 18,95 euro, nadat Goldman Sachs een negatief advies had afgegeven over de Europese halfgeleidersector. En passent stelde de zakenbank het koersdoel voor Asml fors naar beneden bij. De koersdaling van Asml zorgde er mede voor dat de AEX uiteindelijk 0,08 procent lager sloot op 557,9 punten.
Asml was niet het enige tmt-fonds in de AEX dat fors in moest leveren. Ook UPC zag een aanzienlijk deel van de koers wegsmelten, ondanks het feit dat de jaarcijfers van het kabelbedrijf niet veel slechter uitvielen dan de aanvankelijke prognoses. Uiteindelijk sloot UPC 4,1 procent lager op 6,75 euro.
Grote verliezer op de lokale markt was automatiseerder Seagull, dat maar liefst een derde van zijn beurswaarde (ruim 35 procent) moest inleveren na een winstwaarschuwing. Seagull verwacht een nettoverlies te gaan leiden van vier tot vijf miljoen dollar over het gebroken boekjaar 2000/2001. Over het vorige boekjaar maakte Seagull nog een winst van 3,1 miljoen dollar. Wat betreft de omzet verwacht Seagull een lichte toename van 5 procent, hetgeen ongeveer een omzet van 39 tot 40 miljoen dollar met zich meebrengt. Seagull haalt het grootste deel van zijn omzet uit de Verenigde Staten, waar de economie zoals bekend in een kwakkelfase verkeert.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-03T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.