Dell neemt techsector op sleeptouw

De mededeling van Dell dat het de verwachtingen voor dit kwartaal zal inlossen, heeft tot een wereldwijde opleving van de technologiefondsen geleid.

De Texaanse computerfabrikant rekent over het huidige kwartaal op een omzet van acht miljard dollar en een winst per aandeel van 17 dollarcent. Maar Dell houdt wel een slag om de arm. Over de rest van het jaar wilde de computerleverancier geen uitspraken doen en bovendien wees Dell erop dat het huidige kwartaal nog vier weken duurt.
In een toelichting op de cijfers verklaarde oprichter en ceo Michael Dell dat zijn onderneming marktaandeel verovert op de concurrentie, maar hij ontkende dat Dell door het hanteren van zeer scherpe prijzen de winstmarges binnen de computermarkt onder druk zet.
Dell is ondertussen druk doende de risico's in de productenportefeuille te spreiden, onder andere via een diversificatie van PC's naar servers en opslag-hardware. Bovendien besteedt de onderneming steeds meer aandacht aan service, om zodoende met zijnhigh-end systemen meer marktaandeel te kunnen vergaren bij grote zakelijke klanten. Daarbij gaat het niet alleen omafter sales support, maar ook om assistentie bij het plannen en installeren van systemen. Dell volgt met zijn grotere nadruk op serviceverlening het spoor van IBM, Compaq en Hewlett Packard. De computerleverancier bouwt gestaag zijn support- en consultancystaf uit. Op dit moment lopen er bij Dell zesduizend ondersteunende medewerkers rond en tussen de vijf- en zeshonderd consultants. Maar dit worden er dus snel meer.
Op de Nasdaq werd het goede nieuws rond Dell beloond met een winststijging van 15 procent naar 25 dollar. De Texaanse computerleverancier fungeerde daarmee als katalysator voor de rest van de technologiefondsen. Vrijwel over de gehele linie stegen de koersen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.