Philips rekent op verlies in tweede kwartaal

Philips gaat ervan uit dat het in het tweede kwartaal een nettoverlies lijdt. Als reactie schrapt het elektronicaconcern zes- tot zevenduizend banen.

Dit heeft Philips tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers bekend gemaakt. Het was de laatste keer dat de kwartaalcijfers onder verantwoordelijkheid van topman Boonstra werden gepresenteerd. Op 30 april neemt Gerard Kleisterlee het roer van hem over.
De resultaten over het afgelopen kwartaal vielen lager uit dan was verwacht. De nettowinst bleef steken op 106 miljoen euro, terwijl over dezelfde periode vorig jaar nog een nettowinst van 1,14 miljard euro werd geboekt. De winst per aandeel kwam uit op 0,08 euro, terwijl analisten hadden gerekend op 0,21 euro.
De sterke daling is vooral te wijten aan de resultaten van de divisies Componenten en Consumentenelektronica. Het resultaat van Componenten daalde van plus 100 miljoen euro naar een verlies van 77 miljoen euro. De divisie Halfgeleiders zag het resultaat dalen van 241 naar 231 miljoen euro. De resultaten van Consumentenelektronica sloegen om van 83 miljoen euro winst naar 99 miljoen euro verlies. Dit is vooral te wijten aan het verlies van de divisie mobiele telefonie. Hier werd een verlies geleden van 118 miljoen euro.
Philips wijt de belabberde resultaten aan de aanhoudende economische afzwakking in met name de Verenigde Staten. Dit leidt volgens het concern tot hoge prijserosie en een lage groei in de voor Philips belangrijke markten. Vandaar dat het elektronicaconcern fors gaat schrappen in het personeelsbestand. Om de sanering van zes- tot zevenduizend banen (3 procent van het totaal) te kunnen bekostigen, neemt Philips in het tweede kwartaal een last van 350 miljoen euro.
Vanochtend opende het aandeel Philips 9 procent lager en gedurende de ochtend koerste het aandeel zelfs 12,2 procent lager op 28,35 euro. Ook andere techfondsen zoals Asml (-6 procent) koersten fors lager in het kielzog van het kwakkelende Philips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.