Cisco voor de rechter gedaagd

Een Amerikaanse advocatenfirma heeft namens de aandeelhouders een rechtszaak aangespannen tegen Cisco bij de districtsrechtbank in San Fransisco.

's Werelds grootste leverancier van internetapparatuur wordt door de firma Milberg Weiss Bershad Hynes & Lerach uit San Diego beschuldigd van het overtreden van de aandelenwet, aldusThe Wall Street Journal. Cisco zou misleidende informatie hebben verstrekt over zijn producten, financiële resultaten en toekomstige vooruitzichten.
De aanklacht houdt volgens de advocatenfirma in dat Cisco-topman John Chamers en andere leden van het management, de beleggers misleidende informatie hebben verstrekt over een periode van anderhalf jaar, van augustus 1999 tot begin februari dit jaar. Volgens de aanklacht hebben de betreffende leidinggevenden gedurende deze periode een bedrag van 595 miljoen dollar opgestreken door de verkoop van aandelen tegen een bedrag van 80 dollar per aandeel.
Sindsdien is het aandeel Cisco door onder meer de terugvallende vraag naar internetapparatuur ingezakt. Vorige week maandag kwam Cisco met een winstwaarschuwing en inmiddels koerst het aandeel van de internetbouwer rond de 19,15 dollar. William Lerach, een van de advocaten die de zaak tegen Cisco heeft aangespannen, noemt de zaak "een van de omvangrijkste voorbeelden van handel met voorkennis door zakelijke functionarissen" die hij ooit is tegenkomen.
Een van de beschuldigingen in het rapport van de advocatenfirma behelst het lenen van geld door Cisco aan internetproviders en lokale telefoonmaatschappijen, tegen de voorwaarde dat deze bedrijven vervolgensrouters en andere interapparatuur bij het concern zouden bestellen. Op deze manier kon Cisco de inkomsten toch nog lange tijd op peil houden, ondanks de miscalculaties over de wereldwijde vraag van de klanten, aldus het advocatenrapport. Cisco zelf heeft nog niet op de juridische aantijgingen gereageerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.