Compaq rapporteert sterke winstdaling

Compaq heeft over het afgelopen kwartaal een nettoresultaat geboekt van 200 miljoen dollar. Het concern heeft met name last van de sterke terugval in PC-verkopen.

De winst kwam inclusief een eenmalige van last voor herstructuringskosten, een netto investeringsinkomen van 75 miljoen dollar en gerelateerde belastingeffecten uit op 78 miljoen dollar, ofwel 5 dollarcent per aandeel, vergeleken met 296 miljoen dollar, ofwel 17 dollarcent per aandeel, over dezelfde periode vorig jaar. Exclusief de speciale lasten en eenmalige investeringsopbrengsten, kwam de winst uit op 200 miljoen dollar, ofwel 12 dollarcent per aandeel. De resultaten zijn conform de naar beneden bijgestelde verwachtingen van de Wall Street-analisten.
De pijn bij Compaq zit vooral in de PC-hoek. Vanwege de ingezette prijsoorlog is de PC-omzet teruggevallen met 7 procent naar 4,4 miljard dollar. Maar ook de verkoop van Compaq's winstgevende PC-servers viel met 9 procent terug. In totaal moest het computerconcern genoegen nemen met een 3,2 procent lagere omzet naar 9,2 miljoen dollar.
Om het concern wat lucht te geven, heeft Compaq een nieuwe herstructureringsoperatie aangekondigd, die de operationele kosten met 600 miljoen dollar moeten terugdringen. De bezuiniging moet onder andere worden bereikt door het schrappen van zevenduizend arbeidsplaatsen wereldwijd. Dat is 10 procent van het totale personeelsbestand.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-24T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.