Consumentenvertrouwen daalt, IMF hoopt

Volgens het Internationaal Monetair Fonds herstelt de wereldeconomie zich in de tweede helft van dit jaar.

Momenteel bevindt de economie zich in een "cruciale fase", aldus IMF-topman Köhler gisteren tijdens een bijeenkomst met de pers aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van zijn organisatie.
De Duitse bankier denkt dat ook Europa niet zal ontkomen aan de gevolgen van de groeivertraging in de VS die "forser en sneller is uitgepakt dan velen een maand geleden hadden verwacht". Desondanks blijft de groei in Europa aardig op peil, benadrukte hij. Hij riep de Europese Centrale Bank (ECB) nogmaals op om een lager rentetarief door te voeren, hetgeen Duisenberg juist heeft geweigerd.
De opmerkingen van Köhler komen aan de vooravond van de World Economic Outlook. De verwachting is dat het fonds de groeiverwachtingen van de wereldeconomie voor 2001 flink zal bijstellen. In september vorig jaar ging het IMF nog uit van
een groei van 3,2 procent voor de Amerikaanse economie. Naar verwachting zal dat 1,5 procent worden.
De sombere geluiden van de afgelopen maanden hebben hun weerslag op het vertrouwen van de consumenten: in april zakte de gisteren gepubliceerde index van de Conference Board, die het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten meet, van 116,9 tot 109,2 punten. Analisten gingen uit van een daling tot 113 punten. In maart steeg het consumentenvertrouwen na vijf maanden van dalingen.
In Nederland is volgens de jongste cijfers van het CBS in april voor de vierde achtereenvolgende maand het consumentenvertrouwen gedaald. Het is nu lager dan tijdens het dieptepunt van de Azië-crisis, eind 1998. Het aantal ondervraagden dat een verslechtering van de economie verwacht, nam in april toe tot bijna de helft. Slechts een op de tien voorziet een verbetering in de komende tijd. Voor het eerst sinds ruim twee jaar zijn er ook meer huishoudens die een stijging van de werkloosheid voorzien dan huishoudens die een verdere daling verwachten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-25T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.