Boonstra op strafmatje geroepen bij OM

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een strafrechterlijk onderzoek instellen naar de vermeende voorkennis van Philips-topman Cor Boonstra.

Eerder maakte de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de Nederlandse beurswaakhond, al duidelijk dat het dossier van Boonstra voldoende feiten bevatte om het naar justitie door te sturen. Het OM gaat nu een zogeheten opsporingsonderzoek starten, dat wordt uitgevoerd door de Economische Controledienst. Dit onderzoek neemt naar verwachting enkele maanden in beslag. Pas daarna wordt duidelijk of Boonstra daadwerkelijk wordt gedagvaard.
Afgelopen dinsdagavond verklaarde Boonstra in het televisieprogramma Barend & Van Dorp dat hij zijn aankoopactie betreurt. Maar hij nam tevens afstand van de suggestie dat er sprake zou zijn geweest van voorkennis. "Waarom zou ik op het einde van mijn carrière met een transactie van een half miljoen euro dit risico willen nemen?", aldus Boonstra.
De Philips-topman verklaarde te speculeren op een overname van Endemol door inernetprovider World Online toen hij in maart vorig jaar aandelen van het amusementsconcern kocht. Hij deed deze aandelen weer van de hand toen enkele weken later bekend werd dat het Spaanse telecommunicatieconcern Telefónica een bod deed op Endemol. Op dat moment was Boonstra's vriendin Sylvia Toth commissaris bij het amusementsconcern. De transactie heeft Boonstra een koerswinst van ongeveer een half miljoen gulden opgeleverd.
In een reactie op Boonstra's uitlatingen bij Barend & Van Dorp verklaarde STE-bestuursvoorzitter A. Docters van Leeuwen: "Als er geen feiten waren, was er ook geen onderzoek nu. We gaan niet over één nacht ijs. We weten wat we mensen aandoen als we aangifte bij justitie doen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-26T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.