Asml waarschuwt voor te hoge verwachtingen

Chipmachinefabrikant ASM Lithography waarschuwt sommige analisten voor te hooggespannen verwachtingen. In NRC Handelsblad waarschuwde een woordvoerder van Asml dat er analisten zijn "die niet of onvoldoende rekening houden met onze winstwaarschuwing".

In februari verklaarde elektronicaconcern Philips ook al dat de verwachtingen van sommige analisten geen gelijke tred hielden met de realiteit van de verwachtingen. Vervolgens kwam Philips met een persbericht waarin het waarschuwde voor een tegenvallende winst.
Asml's waarschuwing aan het adres van sommige té optimistische analisten, komt bijna twee maanden na de waarschuwing van bestuursvoorzitter Doug Dunn dat de markt voor chipmachines dit jaar zou krimpen met 10 tot 25 procent. Inmiddels is duidelijk geworden dat het totale aantal verkochte machines wel eens op een aantal van rond de 250 zou kunnen uitkomen. Dat is rond de 32 procent minder dan de 368 stuks die vorig jaar over de toonbank gingen. Maar Asml rekent erop dat er in de tweede helft van het jaar meer belangstelling ontstaat voor de nieuwe, duurdere modellen van het concern. Daarmee zou een deel van de omzetdaling kunnen worden goedgemaakt. Analisten zijn in grote lijnen verdeeld over de toekomstige verkoopcijfers van Asml. Sommigen houden vast aan de bijgestelde prognoses van de chipmachinefabrikant, anderen rekenen erop dat Asml onder het verkoopaantal van 250 zal uitkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-14T00:00:00.000Z M
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.