Asml rekent op eenderde minder afzet

Eind vorige week zinspeelde Asml er al op, maar gisteren bevestigde de chipmachinefabrikant dat het rekening houdt met een fors lagere afzet van chipmachines.

Asml gaat er voor dit jaar vanuit 32 procent minder chipmachines te verkopen dan in 2000. "Wij zien op dit moment voor het gehele jaar een aantal van 250 verkochte machines, met een opwaarts potentieel", aldus een woordvoerder van Asml. In NRC Handelsblad waarschuwde Asml vorige week al dat er analisten zijn "die niet of onvoldoende rekening houden met onze winstwaarschuwing". Asml's waarschuwing aan het adres van sommige té optimistische analisten, kwam bijna twee maanden na de waarschuwing van bestuursvoorzitter Doug Dunn dat de markt voor chipmachines dit jaar zou krimpen met 10 tot 25 procent. Inmiddels is dus duidelijk geworden dat het totale aantal verkochte machines op een aantal van rond de 250 zal uitkomen.
Asml moet per jaar ongeveer tweehonderd machines verkopen om break even te kunnen draaien. De chipmachinefabrikant rekent erop dat er in de tweede helft van het jaar meer belangstelling zal ontstaan voor de nieuwe, duurdere modellen van het concern. Daarmee zou een deel van de omzetdaling kunnen worden goedgemaakt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-15T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.