Problemen levering halveren omzet Palm

De omzet over het lopende kwartaal van Palm is de helft van de reeds verlaagde verwachtingen. Oorzaak is vertraging bij levering van het nieuwe model handcomputer.

Bovendien gaat de geplande overname van softwareproducent Extended Systems voor 264 miljoen dollar niet door. Dit laat Palm, de Amerikaanse producent van handpalmcomputers, weten.
Palm rekent voor het lopende vierde kwartaal op een omzet tussen 140 tot 160 miljoen dollar. Dit is de helft minder dan de eerder vooropgestelde en reeds verlaagde verwachtingen. In maart ging Palm nog uit van een omzet van 300 à 315 miljoen dollar. Over het vierde kwartaal van het vorige boekjaar bedroeg de omzet 350 miljoen dollar. In het derde kwartaal van het lopende boekjaar bedroeg het zakencijfer nog 471 miljoen dollar.
De forse terugval is te wijten aan de late leveringen van de zakcomputer m500. Dit leidt ertoe dat verdelers, kleinhandelaars en wederverkopers geen bestellingen meer plaatsen. Het bedrijf berekende dat het verlies, exclusief afschrijvingen en uitzonderlijke kosten, uitkomt op ongeveer 170 à 190 miljoen euro. In maart ging Palm nog uit van een verlies van 80 à 85 miljoen euro. Het bedrijf meldde toen dat de cijfers over het vierde kwartaal verlies zouden aangeven. Analisten gingen er nochtans vanuit dat Palm winst zou boeken. Om de kosten te beperken, dankte Palm op dat moment vijftien procent van het personeel af.
Door de prijzenoorlog vreest een aantal analisten dat Palm te maken krijgt met een negatieve brutomarge. Dat houdt in dat de onderneming meer uitgeeft aan het maken van een handcomputer, dan dat het ontvangt bij de verkoop ervan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-21T00:00:00.000Z Jan Bletz
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.