Newconomy draait nog altijd met verlies

Hij mag dan weer op zijn stoel zitten, Maurice de Hond heeft nog een lange weg te gaan om zijn Newconomy op stoom te krijgen.

Zijn geesteskind heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geboekt van 6,7 miljoen euro, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De omzet over het afgelopen kwartaal bedroeg een kwart miljoen euro. Het eigen vermogen per 31 maart 2001 was 23,6 miljoen euro.
Het verlies kwam vooral doordat Newconomy 4,1 miljoen euro werkkapitaal heeft gefinancierd voor haar participaties Wish-NokNok en Macropolis en dat bedrag meteen ten laste heeft gebracht van haar bedrijfsresultaten. Voor het tweede kwartaal van 2001 heeft Newconomy een beperkte verplichting van 300 duizend euro op zich genomen voor de financiering van werkkapitaal van meerderheidsdeelnemingen. Vanaf eind mei hoeft het bedrijf voor geen enkele participatie meer bij te springen. De op 9 mei nieuw benoemde Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur, de laatste onder voorzitterschap van de eerder naar huis gestuurde De Hond, hebben een begin gemaakt met de analyse van de bestaande portefeuille van participaties, zeggen ze in een bekendmaking.
De komende periode dient om het inzicht in deze portefeuille te verdiepen. Maar optimistisch zijn de bestuurders niet. Zij kunnen zich op "dit moment evenwel niet aan de indruk onttrekken dat bij een ongewijzigde situatie op de kapitaalmarkt nog substantiële verdere afwaarderingen in de portefeuille noodzakelijk zullen blijken". Om hoeveel geld het gaat, werd niet bekendgemaakt.
Newconomy wordt daarmee de dupe van de boekhouding waarmee het bedrijf bij de beursgang en kort daarna juist furore maakte: het bedrijf kon zwarte cijfers schrijven door de koerswinst van bedrijven waarin Newconomy deelnam, gewoon in de boeken te schrijven als winst. Die methode was felomstreden: als een woonhuis een halve ton in een jaar meer waarde wordt, zal de eigenaar dat als regel ook niet als (loon)inkomen zien. Nu de koerswaarde van veel deelnemingen enorm is gekelderd, zit Newconomy in de rode cijfers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.