Schulden blijven loden last KPN

De schuldenlast van KPN is over het eerste kwartaal opnieuw toegenomen. Ondertussen steeg de omzet met ruim 20 procent, maar dat resulteerde toch nog in een verlies van 539 miljoen euro.

Alles bij KPN lijkt in het teken te staan van het terugdringen van de enorme schuldenlast van inmiddels 23,2 miljard euro, die het concern onder meer heeft opgelopen door de aankoop van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus (voor 10,6 miljard euro) en de aankoop van diverse umts-licenties (ruim 10 miljard euro).
KPN probeert met alle macht niet-keractiviteiten af te stoten om de schuldenlast te verlichten. Zo verkocht het onlangs zijn aandeel in het Ierse Eircom aan de Britse mobiele operator Vodafone voor een bedrag van 220 miljoen euro. Verder heeft het voor 80 miljoen euro aan vastgoed verkocht. Maar genoeg is dat niet (KPN wil dit jaar voor 5 miljard euro aan niet-kernactiviteiten verkopen, maar de uitverkoop wil niet echt vlotten). Vandaar dat KPN inmiddels ook zijn telefoonboeken in de etalage heeft gezet. Bovendien verwachten analisten dat het telecomconcern via een claimemissie 5 miljard euro bij zijn bestaande aandeelhouders wil binnenhalen.
Aan de resultaatkant heeft KPN ook nogal wat zorgen. Weliswaar is de omzet met 20,2 procent toegenomen naar 2,96 miljard euro, de ebidta daalde met 2,5 procent naar 795 miljoen euro en de nettowinst viel terug van 'break-even' naar een verlies van 539 miljoen euro. KPN rekent dit jaar op een stijging van de omzet met 10 tot 15 procent en een toename van de ebidta met 5 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-05T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.