Val van KPN lijkt niet te stoppen

De aandelenkoers van KPN lijkt in een vrije val te zijn geraakt. Gisteren sloot de koers op nog geen 7,5 euro, 5 procent onder de slotkoers van woensdag.

Kopers hebben weinig vertrouwen meer in het telecombedrijf nadat gisterochtend Het Financieele Dagblad meldde dat KPN zijn mobiele poot in de etalage zet.
Behalve de verkoop van de mobiele tak zou KPN ook overwegen het vaste netwerk te verkopen en als pure dienstverlener verder te gaan. Deze verkoopplannen behoren volgens bronnen tot de meer serieuze opties voor het oplossen van de financiële problemen van het concern. Het bedrijf weersprak gisteren het bericht maar herhaalde wel 'alle opties' te bestuderen om zijn schuld van 23,2 miljard euro te verminderen. De belegger houdt in elk geval voorlopig de boot af, zeker gezien de verwachting dat KPN binnenkort met een claimemissie van minimaal vijf miljard euro komt. Of die lukt, is volgens analisten afhankelijk van het verhaal waarmee KPN naar de beleggers toe gaat.
De verkoop van het vaste netwerk zou overigens wel passen in de toekomstvisie die het organisatiebureau Cap Gemini Ernst & Young onlangs heeft neeregelegd voor KPN. Volgens het bureau is het model om tegelijkertijd een netwerk- én een servicebedrijf te zijn, niet houdbaar omdat beide activiteiten niet optimaal uitgevoerd kunnen worden. Een scenario is dat mondiaal een aantal zeer grote netwerkoperators gaat ontstaan, dat tegen lage kosten de aansluitingen verzorgen. Deze toekomstige bedrijven zijn in staat om kosten-optimaal te functioneren door schaalgrootte en efficiency. Het netwerk is dan eencommodity geworden. De toekomst van het huidige telecom-bedrijf ligt dus in het optimaal optuigen van het servicebedrijf, waarin diverse diensten en applicaties worden aangeboden. De situatie bij KPN biedt het telecombedrijf de kans te laten zien dat zij een moderne telco kunnen worden door als eerste een uitgebreid portfolio aan diensten aan te bieden. Op die manier kan van de nood een deugd worden gemaakt: het huidige KPN kan een belangrijke voortrekkersrol spelen bij de vorming van moderne telco's, aldus Cap Gemini.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-08T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.