Ook Nokia komt met winstwaarschuwing

Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, heeft gisteren onverwacht een winstwaarschuwing afgegeven voor het tweede kwartaal.

Volgens het Finse bedrijf zal de winst onder de prognoses blijven. De winstwaarschuwing kwam hard aan op de effectenbeurzen, omdat Nokia tot nu toe redelijk optimistisch was gebleven. Het behoorde tot de weinige bedrijven in de sector die de prognoses niet naar beneden hadden aangepast. Het aandeel zakte op de Amerikaanse markt meteen met 20 procent en sleepte veel telecomaandelen mee.
Nokia, behalve fabrikant van zaktelefoons ook leverancier van netwerken, liet weten dat de winst ongeveer een kwart lager zal uitvallen dan verwacht en dat de omzet met minder dan 10 procent zal groeien in plaats van de verwachte 20 procent. De winst per aandeel zal uitkomen tussen de 15 en 17 eurocent, terwijl de analisten op 20 eurocent rekenden.
Net als iedereen wijt Nokia de tegenvallende cijfers aan de economische onzekerheid, de overgang naar mobiel internet en minder agressieve marketing door telecombedrijven. Nokia verwacht nu voor geheel 2001 nog maar een 'zeer
bescheiden' groei van de verkoop van zaktelefoons. Vorig jaar werden 405 miljoen telefoons verkocht. In april dacht Nokia nog dat het er dit jaar 430 à 480 miljoen zouden worden.
Het bedrijf gaat op basis daarvan ook de vooruitzichten voor de tweede helft van dit jaar aanpassen. Op 19 juli komt Nokia met nieuwe prognoses.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.