Koers Asml duikelt na waarschuwing

Asml heeft donderdag de winstwaarschuwing met een fikse koersduikeling van 10 procent moeten bekopen. Het Veldhovense bedrijf maakte gisteren voorbeurs bekend dat het rekent op een nettoverlies van 95 tot 105 miljoen euro over de eerste helft van 2001.

Daarin zijn overigens ook de kosten verrekend van de overname van de Silicon Valley Group (SVG), die 50 miljoen euro bedragen. SVG is ondergebracht bij Asml USA.
Voorafgaand aan de overname gaf SVG aan dat de winst over het tweede kwartaal met 30 tot 40 procent zou dalen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Asml verwacht inmiddels echter dat de omzetdaling over het tweede kwartaal voor Asml USA ruim boven de 40 procent uitkomt. Uitgestelde en geannuleerde orders zorgden voor een sterke vermindering van de orderportefeuille en van leveringen in het tweede kwartaal. Met name de portefeuille voor oudere lithografiesystemen werd hierdoor getroffen, wat tot grotere voorraden heeft geleid. Het Nederlandse Asml komt in de eerste helft van het jaar zoals verwacht uit op tenminste een break-even resultaat voor eenmalige kosten in verband met fusie- en overnamekosten voor SVG.
Het eerder aangegeven verwachte herstel in het vierde kwartaal wordt een steeds groter vraagteken, vooral omdat de chipmachinefabrikant gisteren liet weten dat veel klanten de afgelopen maand hebben aangegeven dat, gezien de afgezwakte vraag naar chips, er ook minder behoefte is aan 'stempelmachines'. Het bedrijf is volgens bestuursvoorzitter Doug Dunn al overal aan het kijken naar mogelijkheden om te besparen op de kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.