KPN gedagvaard wegens jaarrekening

KPN is vandaag voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof gedagvaard wegens onjuistheden in de jaarrekening 2000.

De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie SOBI heeft de jaarrekening 2000 van KPN onderzocht en komt tot de conclusie dat KPN ongeveer 438 miljoen gulden verlies heeft geleden, terwijl KPN zelf in de jaarstukken een winst vermeldt van 1,874 miljoen euro.
SOBI wil met de dagvaarding van KPN aandeelhouders en obligatiehouders waarschuwen en tegelijk een juridische basis leggen voor schadeclaims. SOBI vreest namelijk dat de bankiers van KPN hun miljardenverliezen willen afschuiven op pensioenfondsen en andere beleggers door KPN te dwingen de onderneming te splitsen of obligaties aan het publiek te verkopen.
Het opkrikken van het bedrijfsresultaat is gebeurd met een zogenaamde verkoop van aandelen KPN-Mobile aan de Japanse telefoonmaatschappij NTT DoCoMo. Het bijgestorte aandelenkapitaal is in de boeken volstrekt ten onrechte als winst opgenomen. "Er zijn volgens ons helemaal geen aandelen KPN Mobile verkocht dus kan er ook geen boekwinst zijn. Een niet bestaande boekwinst opgeven als bedrijfsresultaat is in strijd met de werkelijkheid en extreem misleidend", aldus SOBI-voorman Pieter Lakeman. Verder werd aan goodwill door KPN 9,9 miljard euro ten onrechte in de balans opgenomen. Maar liefst 7,6 miljard euro van dit bedrag is goodwill die toebehoort aan een ander bedrijf (de Amerikaanse telefoonmaatschappij Bell-South), aldus SOBI. De volledige tekst van de dagvaarding is tevens te verkrijgen via een mailtje aan CB-Media, mail@cb-media.nl.
KPN zegt 'met verbazing' kennis te hebben genomen van de dagvaarding en stelt zich in de jaarrekening aan alle voorschriften te hebben gehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-11T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.