Asml verwacht geen herstel afzetmarkt

Asml verwacht de komende twaalf maanden geen herstel van zijn afzetmarkt voor chipmachines.

Tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers werd duidelijk dat de chipmachinefabrikant een nettoverlies heeft geleden van 96 miljoen euro en dat is aan de 'bovenkant' van de bandbreedte die de chipmachinefabrikant eerder had aangegeven: een verlies tussen de 95 en 105 miljoen euro. De omzet van Asml daalde naar 1,015 miljard euro, ruim 300 miljoen euro minder dan de 1,335 miljard euro over de eerste helft van 2000. Over de afgelopen zes maanden leverde Asml 250 systemen af, waarvan 120 lithografiesystemen. Over dezelfde periode vorig jaar verkocht de chipmachinefabrikant nog 322 systemen, waaronder 207 lithografiesystemen.
Het was voor het eerst dat in Asml's cijfers de prestaties van de in mei overgenomen Sillicon Valley Group (SVG) waren verwerkt. Over het eerste half jaar werden door Asml USA 92 nieuwe orders binnengesleept voor chipmachine-systemen. Opgeteld bij de 133 orders voor Asml Europe bedroeg het aantal nieuwe orders over de eerste zes maanden van dit jaar 225. In totaal bevat de orderportefeuille van Asml op dit moment 308 systemen, maar de meeste van deze orders hebben volgens Asml-topman Doug Dunn pas betrekking op de tweede helft van 2002. Vandaar dat de chipmachinefabrikant niet eerder een echt herstel verwacht.
Inmiddels is Asml druk doende de kosten terug te schroeven. Zo worden er banen geschrapt in de Verenigde Staten. Daarbij gaat het voornamelijk om tijdelijke arbeidscontracten. Maar de chipmachinefabrikant gaat juist meer geld uittrekken (203 miljoen euro) voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe machines. Daarmee hoopt Asml de concurrentie een slag voor te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.