Beurzen kelderen na aanslagen in de VS

De effectenbeurzen zijn gisteren wereldwijd gekelderd na de terroristische aanslagen in Amerika. De prijzen van ruwe olie en goud zijn daarentegen omhooggeschoten.

In Amerika bleven de beurzen de hele dag dicht, de beurs van Londen handelde op een geheime locatie verder. Amsterdam heeft die uitwijkmogelijkheid naar een andere locatie ook, maar maakte daar geen gebruik van omdat er volgens een woordvoerder 'geen dreiging voor de beurs was'.
Net als op de meeste andere Europese beurzen werd de handel in Amsterdam een kwartier stilgelegd omdat de AEX met meer dan vijf procent was gekelderd. De AEX sloot uiteindelijk 6,95 procent lager op 449,94. Dat is vier punten onder de oude historische 1000-puntengrens. Verzekeraars, met vaak grote belangen in de VS, hadden een slechte dag omdat zij door de ramp zwaar getroffen kunnen worden. Koninklijke Olie steeg daarentegen als een van de weinige fondsen. Het olieconcern 'profiteerde' van de opgelopen olieprijs op de termijnmarkt in Londen. Daar steeg een vat ruwe olie (159 liter) met 6 procent naar 29,10 dollar.
De beurs is vandaag gewoon open.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-12T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.