Nokia optimistisch ondanks toename margedruk

Ook de marktleider onder de producenten van mobiele telefoons, Nokia, ontkomt niet aan een toenemende druk op de winstmarges.

Maar het Finse concern is opvallend optimistisch over de komende periode. Volgens Nokia zijn er tekenen van herstel in de wereldmarkt. De marktomstandigheden zijn gestabiliseerd en wereldwijd zijn de voorraden teruggebracht naar normale niveau's. Nokia blijft dan ook vasthouden aan zijn doelstelling om op termijn een martkaandeel van 40 procent te behalen.
 
Over het vierde kwartaal rekent het concern op een 20 procent hogere omzet vergeleken met het derde kwartaal. Over dat derde kwartaal boekte Nokia een omzet van 7,1 miljard euro, 7 procent lager dan over diezelfde periode vorig jaar. De nettowinst moest eveneens een flinke stap terugdoen: een terugval van 18 procent naar 760 miljoen euro. Vooral de netwerkdivisie van Nokia was debet aan de verslechterde resultaten. Dit heeft vooral te maken met de terughoudendheid van telecomaanbieders bij het investeren in nieuwe projecten. De winst van de divisie werd gehalveerd naar 155 miljoen euro, terwijl de omzet daalde van 1,9 naar 1,7 miljard euro.
 
Opmerkelijk was dat de divisie voor mobiele telefoons de winst juist redelijk op peil wist te houden. Hier bedroeg het nettoresultaat een miljard euro tegen 1,1 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde hier 'slechts' met 55 procent naar 5,3 miljard euro. Over het vierde kwartaal verwacht Nokia een 25 procent hogere omzet te behalen met de verkoop van mobiele telefoons. De Finnen gaan ervan uit dit jaar in totaal 390 miljoen mobiele telefoons te verkopen, dat is 15 miljoen minder dan waar in eerste instatntie op was gerekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.