Nikon verwacht rode cijfers over 2001

De Japanse chipmachinefabrikant Nikon houdt over het fiscale jaar 2001 rekening met een nettoverlies van ruim 100 miljoen euro.

Over de eerste zes maanden van dit jaar zakte de nettowinst van het concern al met 66 procent terug naar rond de dertig miljoen euro. De omzet steeg met 11 procent naar 2,16 miljard euro. Maar de procentuele groei van de omzet is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar - toen nog een groeipercentage van 29 procent werd behaald - sterk afgenomen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2001 was in overeenstemming met de in mei afgegeven prognose. Maar toen rekende Nikon er nog wel op dat het over het gehele jaarbreak even zou draaien.
 
Nikon wordt beschouwd als een van de belangrijkste concurrenten van Asml, dat zich eveneens bezighoudt met de ontwikkeling en productie van wafersteppers. Net als Asml heeft ook de Japanse chipmachineproducent last van de teruglopende bestedingen van chipproducenten. Met name de grote klanten van Nikon, zoals Toshiba en Micron Technology, laten het afweten. In 2000 kwam bijna driekwart van de operationele winst van Nikon door de verkoop van chipmachines.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.