Ericsson flink in de rode cijfers

De Zweedse telefoonproducent Ericsson leed vorig jaar een verlies van 1,7 miljard dollar. Dat is een flinke misrekening, want vijf jaar geleden had het bedrijf nog de ambitie uit te groeien tot een van de grootste leveranciers van mobiele telefoons ter wereld.

Ericsson heeft de slag met het Finse Nokia en het Amerikaanse Motorola definitief verloren. Het bedrijf heeft inmiddels besloten de productielijnen van de mobiele telefoons af te stoten naar Flextronics en het Taiwanese GVC. Er worden 9800 banen geschrapt, waarvan een klein deel wordt overgenomen door Flextronics. Ericsson gaat zich toeleggen op infrastructuursystemen voor mobiele telefonie, waarin het wereldmarktleider is. De onderneming zegt inmiddels de helft van alle openbare opdrachten voor aanleg van mobiele netwerken voor Gprs en Umts te hebben ontvangen.
Ook de omzetverwachting heeft de wereldwijde nummer drie op mobiele telefoongebied na Nokia en Motorola drastisch moeten bijstellen van 20 naar 15 procent voor dit jaar. Ericsson kwam in capaciteitsproblemen, toen een halfgeleiderfabriek van Philips afbrandde. Het marktaandeel zakte van 10,3 naar 9,7 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.