Surfnet start portal voor streaming media

Surfnet, het computernetwerk voor hoogwaardig internet voor het hoger onderwijs en onderzoek, is met een videoportal gestart.

Deze portal biedt de aangesloten universiteiten, hogescholen, bibliotheken en andere instellingen de mogelijkheid om hun videomateriaal makkelijk beschikbaar te stellen aan belangstellenden van andere organisaties. De server werkt met Real- en Windows-formaten.
De Surfnet Video Portal (SVP) is bedoeld als een centralehostingservice voorstreaming audio- en videomateriaal van hoge beeld- en geluidskwaliteit. De portal moet het gebruik van video via het web makkelijker maken, in eerste instantie voor onderwijsdoelen. Via één URL op de videoportal kunnen docenten en studentenstreaming media bij het onderwijs toevoegen of gebruiken. De Rijksuniversiteit Groningen heeft al een pilotproject voorgesteld, waarbij studenten journalistiek gebruik kunnen maken van NOB-videomateriaal en de reis naar Hilversum onnodig wordt. De portal staat ook open voor commerciële projecten van bijvoorbeeld educatieve uitgevers.
De portal maakt deel uit van een aantal activiteiten van Surfnet gericht op snelle internetverbindingen, grotendeels via glasvezelkabels en in een aantal gevallen binnen het kader van het GigaPort-project. De activiteit sluit nauw aan bij een ander project waar Surfnet bij betrokken is, namelijk 'Fiber to the Dormitory' (FTTD), een proef om 2600 studenten in Delftse studentenhuizen een snelle en goedkope glasvezelverbinding te bieden van 100 Mbit/sec tegen een bedrag van twintig tot dertig gulden per maand. Ook in Utrecht wordt zo'n net aangelegd.
In de praktijk moet 20% van de studenten dan gelijktijdig kunnen beschikken over 2 Mbit/sec. De installatie van de glasvezelkabel is dit jaar begonnen en de ingebruikname volgt in april. Deze moet samenvallen met een uitzending van een Delftse studenten-tv-omroep via de kabel. Eind deze maand is er al een proefuitzending.
Surfnet is ook al enige tijd bezig met het ontwikkelen van Video-over-IP (VIP) en diverse gerelateerde onderwerpen, zoals het Vidos-systeeem dat online encoderen, editen en uitstromen van video mogelijk maakt. Dit systeem is vorig jaar ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford. Dit jaar probeert Surfnet ook hiermee een experiment op te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-08T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.