Chinese muur krijgt virtuele broer

China is van plan een eigen internet-infrastructuur op te zetten dat voldoet aan de behoeften van de Chinese overheid en bedrijven.

Dit meldt de officiële Chinese persdienst Xinhua News Agency, bij het nieuwsfeit dat een aantal leden van het Chinese bedrijfsleven de 'China C-Net Strategic Alliance' ondertekend hebben. De nieuwsdienst geeft aan dat het gaat om verschillende bedrijven, maar geeft verder geen details over de deelnemers zelf. De alliantie moet ervoor zorgen dat China zijn eigen informatiesnelweg krijgt die af te sluiten is van de rest van het wereldwijde Internet.
Het verslag van de Xinhua-nieuwsdienst heeft kritiek op het bestaande internet. "Het huidige internet heeft teveel gebreken en is niet in staat te voldoen aan de behoeften van de Chinese regering en bedrijven die in het digitale tijdperk willen stappen." Op dit moment is het land bezig zelf hardware en software te ontwikkelen voor het eigen internet, dat veiliger en sneller moet worden en meer informatie moet kunnen verwerken. Het is deels gebaseerd op de technologie die ook elders in de wereld ontwikkeld wordt voor de nieuwe generatie internet en deels op technologie die alleen voor het Chinese web bestemd is.
Analisten vermoedden al dat China bezig is zijn eigengreat firewall te ontwikkelen, voornamelijk om zijn eigen burgers af te schermen van de subversieve informatie die via dit kanaal over het land verspreid raakt. Totdat internet op het toneel verscheen had het communistische regime van Deng Xiao-ping volledige controle over de informatie die het zijn onderdanen wilde laten horen. De snelle verbreiding van internet - in een jaar tijd zijn er 11 miljoen meer mensen aangesloten op het medium, 20 miljoen in totaal nu - dreigde deze positie van de overheid te ondermijnen. De virtuele Chinese muur moet de oude situatie weer herstellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.