Europese Commissie financiert PKI-initiatief

Een Europees forum voor elektronische handel (Eema) heeft subsidie gekregen van de EC om standaarden te ontwikkelen voor PKI-beveiliging.

Public Key Infrastructure geeft Internetters een certificaat, waarmee informatie of transacties beveiligd te versturen zijn via Internet. De Eema (European Electronic Messaging Association) acht de PKI-technologie zo versnipperd dat het de verbreiding van de elektronische handel in de weg zit. Volgens Frank Jorissen, vice-voorzitter van de Eema mogen termen als PKI, TTP (thrusted third party) en Certification Authority op iedereens lippen liggen, dat wil niet zeggen dat ze ook veel gebruikt worden. "De praktijk is toch anders. De grote stroom producten en diensten die we zien op PKI-gebied zorgt voor nogal wat verwarring. PKI-producten van verschillende fabrikanten werken op dit moment slecht samen. Ook de enorme diversiteit in beveiligingsvormen zaait veel verwarring onder bedrijven die ervan zouden kunnen profiteren."
Om deze reden is het forum een PKI-initiatief gestart, dePKI-challenge, waar het bedrijven voor uitnodigt. Doel is om een raamwerk van criteria op te stellen voor de beoordeling van interoperabiliteit tussen PKI-systemen. Ook is het platform van plan om aansluiting te zoeken bij zusterorganisaties Jema (Japan Electronic Messaging Association) en Wema (World Electronic Messaging Association) om te komen tot een wereldstandaard.
De Eema heeft Kpmg, Security & Standards, Entegrity, Belgacom, Smarttrust, Entrust, Makra, Globalsign, UK Post Office, Baltimore, Utimaco Safeware en de universiteiten van Leuven en Salford bereid gevonden om mee te werken aan het initiatief. De subsidie heeft een looptijd van twee jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.