Mac OS X komt over twee maanden uit

Apple-president Steve Jobs heeft op de Macworld-beurs in San Francisco aangekondigd dat de tiende versie van het Macintosh-besturingssysteem eind maart uitkomt.

Het op Unix gebaseerde Mac OS X zou eind vorig jaar al gereed zijn, maar Apple schatte de klus te licht in. De oorspronkelijk geplande lancering was afgelopen zomer al uitgesteld.
Meevaller voor Apple is de beschikbaarheid van Motorola's verbeterde G4 Plus-processor. Die PowerPC 7450-chip, codenaam V'Ger, haalt kloksnelheden van 466, 533, 667 en 733 MHz. Nu zijn aleen nog de 466- en 533 MHz-processors verkrijgbaar, maar de snellere systemen komen volgende maand op de markt, aldus Apple-president Steve Jobs. Daarnaast onthulde Jobs de eerste Mac-laptopcomputer met een G4-processor.
In september vorig jaar bracht het bedrijf tijdens de vorige Macworld-beurs een publieke testversie van OS X uit, Jobs gaf toen aan dat het besturingssysteem vanaf januari standaard meegeleverd zou worden met nieuwe Macintosh-computers.
Ondertussen heeft Apple met relatief stille trom een verbetering uitgebracht voor het huidige Mac OS 9. De opwaardering naar de nieuwe versie 9.1 is te downloaden vanaf de Apple-servers en op cd te bestellen tegen administratiekosten.
Apple installeert OS X niet eerder dan juli, omdat tegen die tijd het merendeel van de Mac OS X-applicaties gereed is. Software-ontwikkelaars moeten hun producten namelijk aanpassen om gebruik te maken van de verbeteringen in Apple's nieuwe besturingssysteem.
Apple heeft inmiddels de hardwarebasis voor het zwaardere besturingssysteem gelegd. De nieuwe G4-processors draaien niet alleen op hogere kloksnelheden, maar hebben ook vernieuwingen die de verwerking van instructies verbeteren. Motorola heeft het Level 2 cache-geheugen (van 256 KB) geïntegreerd op de processors en de communicatie met geheugenchips versneld naar 133 MHz. In de PC-wereld zijn deze beide verbeteringen al doorgevoerd.
Daarnaast hebben de 7450-chips een 'diepere' instructie-pijplijn met zeven lagen tegenover de vier lagen bij de reguliere G4-processors (PowerPC 7400). Dit verhoogt de kloksnelheid én biedt perspectief op toekomstige, verdere verbetering daarvan. Ook multimedia-applicaties hebben er baat bij.
Traditiegetrouw presenteerde Jobs een wedstrijd tussen machines van zijn bedrijf en reguliere PC's met Intel Pentium 4-processors. Apple gebruikt voor zijn PowerPC's Risc-chips (reduced instruction set computing) die, omdat ze een minder uitgebreide instructieset gebruiken, efficiënter werken dan hun Cisc-tegenhangers (complex instruction set computing).
Apple's nieuwe G4-computers waren sneller in het berekenen van een complexe 3D-scene. "Dit is een bewijs van de megahertz-mythe. Wat telt is hoe snel de machines zijn, niet hoe hoog de kloksnelheid van de processors ligt", aldus Jobs.
Desondanks werkt Apple eraan de MHz-kloof tussen de Macintosh- en de PC-wereld te dichten. Eind vorig jaar gaf president Jobs toe dat het MHz-getal wel degelijk meetelt in de perceptie van klanten. Daarmee is die processormaat ook van belang in de ogen van financieel analisten en investeerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.