Alliantie tegen inbraken internetnetwerken

Een consortium van negentien toonaangevende technologieconcerns heeft de vorming van een informatie-alliantie aangekondigd.

Het bondgenootschap is bedoeld om 'hacking' op het internet beter te kunnen bestrijden.
De non-profit alliantie, die is gedoopt tot het Information Techology Information Sharing and Analysis Center (IT-Isac) telt een aantal aansprekende leden, waaronder Microsoft, AT&T, Cisco, HP, Oracle, Intel en IBM. De deelnemende partijen hebben 750 duizend dollar in het initiatief gestoken.
De gretigheid om iets te doen aan ongewenste inbrekers op het internet valt te verklaren door de recente inbraken in de netwerken van een aantal toonaangevende e-commerce bedrijven. Maar legaal opererende hackers beschouwen de actie eerder als een poging van de gevestigde orde om zijn commerciële belangen te verdedigen. In die zin gaat het volgens de hackers eerder om'secrecy' dan om'security'. De alliantie heeft zelf overigens ook bevestigd dat het binnen de club informatie wil uitwisselen en behouden die niet voor het grote publiek is bedoeld. Daarbij gaat het onder andere ook om pre-versies van nieuwe software, waar met name hackers en technofielen bijzonder happig op zijn.
In een reactie verklaarde een van de legale hackers: "De enige manier om volledigesecurity te bereiken is door een open systeem te hanteren, waar iedereen toegang tot heeft. Op die manier komen de lekken het snelst boven water."
Het IT-Sac heeft aangekondigd een aantal keren per jaar bijeen te komen om de actuele stand van zaken rond de beveiliging van de (internet)netwerken te bespreken. De 'dagelijkse' controle laat de alliantie over aan Internet Security Systems. Dit bedrijf zal de deelnemende leden tevens voortdurend op de hoogte houden over nieuwe bedreigingen en zwakke plekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.