Microsoft riskeert nieuwe Java-strijd

Slechts enkele dagen nadat Microsoft en Sun de Java-strijdbijl hebben begraven, tart Microsoft zijn aloude concurrent met Java-tools voor het .Net-platform.

'Jump to .Net'-toolset, waarmee Java kan draaien onder Microsoft's .Net- platform. De naam Jump is afgeleid van de afkorting JMP (Java Migration Path).
Jump is ontwikkeld om ontwerpers de keus te geven om Java óf te laten draaien onder .Net, óf de Sun-programmeertaal om te zetten innative Microsoft-code. Volgens Microsoft richt Jump zich specifiek op de Java-versies die onafhankelijk zijn ontwikkeld via Microsofts Visual J++ pakket. Daarmee zegt het bedrijf zo'n 26 procent van de 2,5 miljoen zielen tellende Java-gemeenschap te bereiken. Namelijk het deel dat gebruik maakt van Visual J++.
De aankondiging van Jump komt slechts enkele dagen nadat Microsoft en Sun een eind maakten aan de drie jaar durende strijd rond Java. Volgens die overeenkomst mag Microsoft alleen de Java-technologie gebruiken waarvoor het van Sun een licentie heeft gekocht. Daarvoor heeft het bedrijf zijn concurrent twintig miljoen dollar betaald. Nieuwe Java-technologie die door Sun wordt ontwikkeld, is voor Microsoft verboden terrein, tenzij ook dáárvoor een licentie wordt afgesloten.
Het lijkt erop dat het ondertekenen van die overeenkomst een tactische zet is geweest van Microsoft, bedoeld om de lancering van Jump te legitimeren. Dankzij de overeenkomst is nu immers precies vastgelegd wat de gemeenschap van Microsoft-ontwikkelaars wél en n�et met Java mag doen. De Jump-strategie lijkt netjes binnen de regels te vallen. Hoewel het Microsoft zélf niet is toegestaan Jump uit te breiden voor latere Java-versies, zijn de deuren voor derden nu - indirect - wagenwijd opengezet. Zij kunnentools enutilities lanceren die ofwel Java vertalen in Microsoft-code (in dit geval C Sharp), ofwel Java laten draaien in een'common language'-omgeving. Het is de vraag of Sun daar blij mee is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-26T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.