AMD test nieuwe serverchip virtueel

AMD ontwikkelt zijn serverprocessor Sledgehammer toch zonder directe hulp van Transmeta. Deze bedrijven hebben sinds augustus vorig jaar een zakelijke relatie. AMD kondigde vorige week een nieuwe softwaresimulator aan voor de nieuwe serverchip.

De chipfabrikant ontwikkelt de tweede simulator in samenwerking met de Zweedse softwareproducent Virtutech. Eerder deze maand heerste de overtuiging dat Transmeta direct betrokken is bij de ontwikkeling van een hardwarematige simulator.
Simulators van processors dienen als werkbasis voor software-ontwikkelaars. Microsoft-oprichters Bill Gates en Paul Allen gebruikten een zelfgeschreven softwaresimulator van de Altair-microcomputer voor het schrijven van hun uitvoering van de programmeertaal Basic voor de Altair.
De oude Simnow-simulator van AMD beoogde een complete computer met Sledgehammer-chip te simuleren. Dat resulteerde in een traag werkende omgeving.
AMD en Virtutech lossen dit nu deels op door met de softwaresimulator alleen de eigenlijke processor te virtualiseren. De chipproducent stelt dan ook dat Virtuhammer honderd keer beter presteert dan Simnow.
Virtuhammer is echter nog niet beschikbaar. De tijd dringt; concurrent Intel komt in de eerste helft van dit jaar met zijn langverwachte 64-bit Itanium-processor. Ook voor die chip, bekend onder de codenaam Merced, moeten software-ontwikkelaars hun applicaties aanpassen, maar op geheel andere wijze dan voor de Sledgehammer. Bovendien houdt Windows-producent Microsoft de boot voorlopig af; het ontwikkelt een 64-bit uitvoering van zijn besturingssysteem voor Intels Itanium, maar zegt nog geen brood te zien in AMD's hybride benadering van een 32-bit chip met 64-bit extensies.
David Ditzel, oprichter en president van Transmeta, wordt op de website van Virtutech geciteerd. Hij erkent dat er banden zijn tussen zijn bedrijf en Virtutech. Vier onderzoekers van Virtutech werken nu bij Transmeta. Peter Magnusson, president van Virtutech, is "benoemd tot officiële vriend van Transmeta."
De 32- en 64-bit chip moet in het eerste kwartaal van 2002 op de markt komen. Deze hybride chip ondersteunt smp (symmetric multiprocessor) met een maximum van acht processors. AMD's huidige chips zijn nog altijd beperkt tot machines met één processor. Het bedrijf werkt al geruime tijd aan een chipset met twee gekoppelde Athlons, maar dat product laat nog op zich wachten.
AMD onthult deze week zijn betrokkenheid bij enkele supercomputer-projecten. De processorproducent houdt een bijeenkomst bij de universiteit van Delaware die naar verluidt een aantal zware systemen gebruikt op basis van AMD's Athlon-processors. Verder heeft de universiteit van Kentucky zelf een gedistribueerde supercomputer opgebouwd die bestaat uit 64 pc's met Athlon-chips. Ook in Europa bestaan dit soort systemen in de academische wereld. Gebruikers en leveranciers van zware servers en supercomputers beschouwen dergelijke constructies echter als lichte machines.
Chipproducent AMD werkt al geruime tijd aan het uitbreiden van zijn marktbereik. Momenteel opereert het bedrijf voornamelijk in de consumenten- en MKB-markt. Eerder deze maand besloot de Amerikaanse PC-producent Micron Electronics AMD-processors te gebruiken in zijn computers voor de zakelijke markt. Het is de vraag of dit een eerste schaap over de dam is of voorlopig het enige schaap. AMD zelf verwacht dit jaar door te breken naar de bedrijfsmarkt, zowel voor desktop-PC's als voor servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.