Ontslagen bij Amazon schokken webgemeenschap

Het nieuws haalt alle e-zines en de economische pagina's van alle grote kranten in de VS en ver daarbuiten.

Amazon, het boegbeeld van de e-commerce, aanvoerder van de dotcom-revolutie, ontslaat 1300 mensen in een poging om aan het eind van dit jaar dan toch eindelijk een keer winstgevend te worden. Het zijn de eerste ontslagen sinds de oprichting in juli 1995.
Daarmee komt 15 procent van het personeel op straat te staan, tegen de achtergrond van de negatieve, maar toch hoopgevende resultaten over het vierde kwartaal: ruim 90 miljoen dollar nettoverlies - te veel natuurlijk, maar een enorme verbetering vergeleken met het vorige vierde kwartaal, toen het verlies 1850 miljoen dollar bedroeg. Geen reden voor paniek bij de belggers overigens: vlak na het nieuws daalde de koers met 'slechts' 6 procent. Tenslotte had Amazon de kerst overleefd, wat eind november nog maar helemaal de vraag was.
In eenconference call met investeerders zei oprichter en hoogste baas Jeff Bezos gisteren met de voor dotcoms kenmerkende onlogica dat hem de afgelopen vijf jaar keer op keer gevraagd werd wanneer Amazon eindelijk winstgevend zou worden, maar dat hij tot nu toe altijd de verleiding had weerstaan om daar een duidelijk antwoord op te geven. Om het doel nu dan werkelijk te bereiken kan Amazon maar één ding doen: het bedrijf bezit relatief weinig activa en de grootste kosten worden gevormd door het personeel.
Helemaal hopeloos is de toestand niet. De omzet over het vierde kwartaal steeg met 44 procent tot 972 miljoen dollar, vooral te danken aan de internationale sites in Engeland, Duitsland en Japan en de winkels in elektronica, keukenapparatuur, ijzerwaren en gereedschappen, zo meldt het bedrijf trots op zijn site. De teller staat nu op 29 miljoen klanten in 160 landen.
De ontslagen vallen bij een distributiecentrum in Georgia en op de serviceafdeling in Seattle. Zoals niet ongebruikelijk bij dotcoms is er nog weinig sprake van vakbondsvertegenwoordiging. Er was alleen een beweging onder het personeel gaande om de vakbond binnen het bedrijf te halen. Amazon biedt wel vervangende werkgelegenheid aan. Bovendien kunnen de ontslagen mensen deelnemer worden in een trustfonds, waar het bedrijf 2,5 miljoen dollar in stort. In totaal reserveert Amazon 150 miljoen dollar voor ontslagen dit jaar, onder meer voor gouden handdrukken in de vorm van aandelenopties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-31T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.