Microsoft geeft kijkje in Windows-keuken

Microsoft geeft de Windows-broncode niet vrij aan de open-source-gemeenschap, maar de onderneming gunt wél meer grote klanten een kijkje in de keuken.

read-only versie van de Windows-broncode. Die klanten zijn streng geselecteerd en behoren zonder uitzondering tot Microsofts 'grote' relaties. Met het uitdelen van de kopieën hoopt Microsoft bij die klanten de interne applicatie-ontwikkeling te stimuleren . Bovendien zouden de klanten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het repareren vanbugs en fouten.
Hoewel Microsoft benadrukt dat ze de Windows-broncode al langer vrijgeeft aan haar belangrijkste klanten, geeft Microsoft-topman Doug Miller, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van concurrentie-strategieën, toe dat de onderneming heeft gekozen voor een meer agressieve benadering. Een uitbreiding van het aantal klanten dat deze 'kroonjuwelen' in de handen mag houden, past precies in die strategie.
Hoe je het ook wendt of keert, in feite is Microsofts nieuwe aanpak een kleine morele zege voor de Linux-gemeenschap. Tot voor kort was het immers ondenkbaar dat Microsoft haar broncodes aan 'honderden' bedrijven zou uitreiken, zelfs al is het 'maar' eenread-only versie. Enkele weken geleden gaf Microsoftbaas Steve Ballmer op een internetconferentie al aan het open-source-besturingssysteem Linux als de grootste bedreiging voor zijn onderneming te beschouwen. Ballmer stelde dat de concurrenten die een rechtstreekse bedreiging vormen voor je kernactiviteiten - in dit geval het Windows besturingssysteem - meer aandacht behoeven dan de concurrenten die je zelf op je'hitlist' hebt staan. "Het Linux-fenomeen beschouw ik absoluut als de allergrootste bedreiging", aldus Ballmer.
Het lijkt erop dat Microsoft heeft besloten vuur met vuur te bestrijden. Maar de onderneming stort zich niet blind in de strijd. Het gaat tenslotte nog steeds om een beperkt aantal bedrijven dat de broncode in handen heeft gekregen. Ten opzichte van 'bijna niemand' is 'enkele honderden' natuurlijk een enorme stap voorwaarts, maar vergeleken met de wereldwijde open-source-gemeenschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Linux, lijkt het een lachertje. Hoewel Microsoft terecht zal stellen dat je kwantiteit en kwaliteit niet door elkaar moet halen.
Een beter bewijs van het feit dat Microsoft nog steeds zélf de touwtjes in handen wil houden, is dat het gaat om een versie van de broncode die door andere partijen niet kan worden veranderd of overschreven. Een echte bekering tot deopen-source-religie lijkt er voor Steve Ballmer en Bill Gates voorlopig niet in te zitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-02T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.