Icann verantwoordt zich voor Congres VS

Donderdag moet de Icann zich voor een Amerikaanse Congres-commissie verantwoorden voor de gang van zaken rond de toekenning van nieuwe top level-domeinnamen.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) mag zich verweren tegen beschuldigingen van bedrijven die buiten de boot vielen bij de toekenning van nieuwetop level-domeinnamen (TLD's) in november vorig jaar. Dat selectieproces is gebrekkig en oneerlijk geweest, zo roepen die bedrijven. De Icann besloot in november om naast bekende TLD's als .com, .org en .net binnenkort ook domeinnamen te laten registreren met uitgangen als .biz, .name, .pro en .info. In totaal honoreerde de non-profit-organisatie de verzoeken van zeven consortia.
Maar niet alleen de bedrijven en consortia die in november achter het net visten, hebben kritiek op de beslissing van de Icann. Ook in eigen gelederen blijkt het te rommelen. Zo vindt Icann-bestuurslid Karl Auerbach, die zijn zetel innam kort na de toewijzing in november, dat in feite alle technisch realiseerbare TLD's door de Icann moeten worden goedgekeurd. Hij stelt dat de techniek het uitgangspunt moet zijn, niet zaken als de stabiliteit van het bedrijfsplan of de representativiteit van de consortia. Die twee dingen liet de Icann in november relatief zwaar meewegen.
Donderdag begint de hoorzitting voor een Congres-commissie die zich bezighoudt met telecommunicatie en consumentenbescherming. De zitting wordt voorgezeten door de Republikeinse afgevaardigde Fred Upton. Zijn partijgenoot Billy Tauzin staat aan de basis van de hoorzitting, daartoe aangespoord door de bedrijven en consortia die hun TLD-voorstel niet zagen gehonoreerd. De Icann wordt tijdens de hoorzitting gesteund door enkele bedrijven die in november wél 'prijs hadden'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-05T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.