Online retailer E-Toys op rand van afgrond

E-Toys zit zwaar in de financiële problemen. De Amerikaanse online speelgoedretailer verwacht eind maart door zijn cashvoorraad te zijn.

Op de Nasdaq werd de handel in aandelen E-Toys gestaakt op 28 dollarcent.
In een voorbereidstatement verklaarde E-Toys dat het tot 31 maart aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, maar garanties wilde de onlineretailer niet geven. Volgens E-Toys heeft het bedrijf snel een 'aanzienlijke extra kapitaalinjectie nodig', maar het verklaarde tevens 'dat het er niet naar uitziet dat dit extra kapitaal snel beschikbaar komt'.
Inmiddels is het online speelgoedbedrijf al bezig zijn 293 medewerkers die werkzaam zijn in de distributiecentra in Ontario, Californië en Blairs, Virginia op ontslag voor te bereiden. Zoals het er nu naar uitziet komen zij op 6 april op straat te staan.
De desastreuze berichten komen niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. Vorige maand maakte E-Toys al bekend dat het het ontslag voorbereidde van 700 van zijn medewerkers.
De online speelgoedretailer die inmiddels door zijn schuldeisers onder een strak financieel regime is geplaatst, blijft samen met financieel adviseur Goldman Sachs zoeken naar strategische alternatieven, waarbij een eventuelejoint venture of overname niet wordt uitgesloten.
De opkomst en ondergang van E-Toys loopt vrijwel parallel met de pieken en dalen van de gehele e-commerce sector. Op het moment van de beursgang steeg de waarde van het online bedrijf tot een astronomische hoogte van 7,7 miljard dollar, 35 procent meer dan rivaal Toys 'R' Us. Met de hulp van chipgigant Intel en Sequoia Capital werd de duurste speelgoedsite op poten gezet. Maar al snel bleek dat E-Toys de omvang van zijn marktpotentieel sterk had overschat. Bovendien liepen de kosten voor de opbouw van de noodzakelijke infrastructuur met 750 tot 900 miljoen per jaar stevig uit de hand en overvleugelen deze veruit de 200 miljoen dollar aan omzet die het bedrijf eind maart denkt te behalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.