Gprs laat nog even op zich wachten

Het kost maar een fractie van een Umts-net om de bandbreedte te verhogen, toch duurt de introductie van Gprs nog een jaar.

Ericsson heeft de meeste operators al geholpen met het aanpassen van hun GSM-netwerk voor Gprs, waardoor er Isdn-snelheden mobiel mogelijk zijn. Iedereen had dan ook verwacht dat vóór het eind van dit jaar de Gprs-mobieltjes in bakken bij de handel zouden liggen. Niets is minder waar. Ericsson laat het zelfs vrijwel afweten. Het Zweedse bedrijf, één van de grootste trekkers van Gprs, heeft zijn fabrieken van mobieltjes zelfs aan het Aziatische bedrijf Flextronics verkocht. Dat bedrijf gaat voortaan naar ontwerp van de Zweden de Ericsson-mobieltjes maken. Maar met de overgang gaat kostbare tijd verloren om in grote aantallen Gprs-mobieltjes te maken. Daarbij komt dat de aandacht van Ericsson en alle andere fabrikanten méér naar Umts met 1 mbit/s uitgaat dan naar een tussenoplossing. Ericsson is vrijgevig met voorfinanciering van Umts-operators. En je kunt geld maar één keer uitgeven. In de praktijk blijkt de aanleg van een Umts-netwerk kostbaar. En nu in Frankrijk de kopers van Umts-licenties staken, vraagt men zich af of de tussenoplossing Gprs en de opvolger Edge, niet veel goedkoper voor breedband-internetten kunnen zorgen dan de kostbare Umts-oplossingen. In ieder geval er nog weinig tot geen Gprs, Edge-, of Umts-mobieltjes. De diensten zijn er in principe wel, want met name wap is pas een zinvolle dienst met Gprs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-06T00:00:00.000Z Dirk Ringenoldus
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.