Broncode Windows CE 'vrij' voor chipbouwers

Softwareconcern Microsoft heeft het maar druk met het aankondigen van nieuwe producten. Onder de naam XP werden de details bekend gemaakt van de tot dusverre in nevelen gehulde sofwareproducten 'Whistler' en Office 10.

Maar misschien nog belangrijker: het anders zo in zichzelf gekeerde Microsoft wil een massa chipbouwers toegang geven tot de broncode van nieuwste generatie van Windows CE, die de codenaam 'Talisker' draagt. Met deze 'nieuwe openheid' hoopt Microsoft op een kickstart voor de ontwikkeling vanembedded apparatuur - variërend van mobiele telefoons tot computers in auto's - die van het nieuwe besturingssysteem gebruik maken.
De hoofdontwikkelaars voor Windows CE hebben zich zelfs al verenigd in een club onder de naam Windows Embedded Strategic Silicon Alliance (Wessa). Daaronder zijn firma's als Cirrus Logic, Hitachi, Intel, NEC, Philips, Samsung, Texas Instruments en Toshiba. Wessa is Microsoft's meest recente poging om met Windows CE eindelijk vaste voet aan de grond te krijgen in depocket enembedded markt. Tot op de dag van vandaag moet Microsoft de leiding in deze markt overlaten aan Palm, dat ongeveer 69 procent van de markt voor pda's in handen heeft. Microsoft moet het tot op heden doen met een aandeel tussen de 12 en 21 procent en de meest recente lancering voor deembedded markt, Windows CE 3.0, heeft daar nog weinig verandering in gebracht.
Toch wil het softwareconcern koste wat het kost met CE een sterkere positie in deembedded markt, nu de verkoop van personal computers langzaam maar zeker aan het afkalven is. De radicale stap om chipbouwers toegang te geven tot de broncode van CE, geeft aan hoeveel haast Microsoft heeft om zijn positie in hetembedded segment te verstevigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-07T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.