Icann onder vuur tijdens hoorzitting

Vandaag verdedigt Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) zich voor het Amerikaanse congres.

De Congrescommissie voor Energie en Handel wil weten of eind vorig jaar de keuze van de zeven nieuwetop level-domeinnamen (TLD's), waaronder .biz, .name, .pro en .info, wel eerlijk is verlopen.
Icann zal het niet makkelijk krijgen, want onder de acht getuigen die vandaag hun zegje mogen doen, bevinden zich officieus slechts drie medestanders: Vint Cerf, bestuursvoorzitter van Icann, Elana Broitman van Register.com en Ken Hansen van Neustar Inc. Dat Cerf het voor zijn eigen organisatie opneemt is logisch en ook Broitman en Hansen hebben weinig reden Icann publiekelijk af te vallen: hun aanvragen voor de .pro- en .biz-applicaties werden afgelopen november door Icann gehonoreerd.
De tegenstanders waren uiteraard niet zo gelukkig. Een geduchte tegenstander van Icann is Lou Kerner, ceo van Dottv, die ervan overtuigd is dat zijn aanvragen voor .pro en .nom afgewezen zijn ten faveure van de applicaties van Register.com en Global Name Registry. Volgens zijn critici echter, is hij vooral boos, omdat zijn eigen applicaties technisch achterhaald waren. Kerner heeft een medestander in David Short van de International Air Transport Association (IATA), die als top level-domeinnaam .travel voorgesteld had. De aanvraag werd door Icann niet gehonoreerd, omdat de IATA de reisbranche niet zou vertegenwoordigen.
Die motivatie zou wel eens cruciaal kunnen worden tijdens de hoorzitting. Vanzelfsprekend vindt Short van IATA dat de technische merites van zijn applicatie het uitgangspunt hadden moeten zijn en niet de vraag of de IATA nu wel of niet de reisbranche vertegenwoordigt. Maar zorgelijker voor Icann is dat het eigen bestuurslid Karl Auerbach eerder liet weten het eigenlijk met Short eens te zijn. En verdeeldheid binnen het bestuur kan Icann op dit moment niet echt gebruiken.
Van Kerner en Short heeft Icann in elk geval meer te duchten dan van Michael Froomkin, een professor aan de Universiteit van Miami, die beweert dat Icann mogelijk geen bestaanrecht heeft. De oprichting van Icann door de regering-Clinton zou wellicht in strijd zijn geweest met de grondwet. Froomkin vindt bovendien dat het debat over nieuwe TLD's in het openbaar gevoerd moet worden. Het huidige, democratisch gekozen bestuur, trad pas aan ná de selectie van de nieuwe TLD's. De zeven nieuwe contracten werden vergeven door in het geheim gekozen bestuursleden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-08T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.