Linuxworld onderstreept volwassenwording

Grote, traditionele leveranciers als IBM, Oracle en Intel onthulden op de Linuxworld-beurs in New York nieuwe initiatieven rond het open bron besturingssysteem.

Sam Palmisano, operationeel directeur van IBM en gedoodverfd opvolger van president Louis Gerstner, roemde in zijn toespraak op de beurs de schaalbaarheid van Linux. Hij haalde klanten aan als Weather.com, Shell Oil en het NCSA (National Center for Supercomputing Applications) aan de Universiteit van Illinois. De topman benadrukte hiermee dat Unix-variant Linux niet alleen klaar is voor gebruik door bedrijven, maar zelfs al in gebruik �s.
Volgens Palmisano heeft het open bron besturingssysteem een aandeel van 40 procent in de telecom- en internetmarkt. "Dat is een flink deel van een industrie met een waarde van één biljoen dollar. Al met al is Linux groot genoeg voor IBM om mee te spelen."
De computerreus kondigde aan via zijnGlobal Services-divisie 300 miljoen dollar te investeren in Linux-dienstverlening, naast de vorig jaar aangekondigde algemene Linux-investering van één miljard dollar. "Wij hebben onze keuze gemaakt. We steken een aanzienlijk deel van IBM's toekomst in Linux. Een miljard dollar besteden we echt niet zomaar. Lou Gerstner en ik schrijven zulke bedragen niet uit zonder flinke vergaderingen", aldus Palmisano.
Intel-topman William Swope was minder uitgelaten in zijn Linuxworld-toespraak. De vice-president van de Architecture Solutions-groep zegt dat Linux weliswaar oprukt in de bedrijfsmarkt, maar dat het nog wel enkele obstakels moet overwinnen. Enkele van die hindernissen zijn het verbeteren van het prestatieniveau voor relationele databanken, het verhogen van de beschikbaarheid en het uitbreiden van de multiprocessor-ondersteuning naar minstens zestien processors per server.
De chipfabrikant heeft dan ook middels hetOpen Source Development Laboratory (Osdl) - gesponsord door onder meer Intel, IBM en VA Linux - een ontwikkelingsprijs ingesteld. Deze OsdlEnterprise Achievement Award van 25.000 dollar wordt elke zes maanden uitgereikt voor veelbelovende ideeën of projecten.
Verder heeft databankleverancier Oracle PC-producent Dell aangetrokken als hardwarepartner voor het ontwikkelen van Oracle 9i voor Linux. De derde partner in dit project is Linux-leverancier Red Hat. Dell zet nu een centrum op in Round Rock (Texas) waar klanten applicaties voor de Oracle-databank op Linux kunnen uitwerken en testen.
"Linux en systemen op basis van industrie-standaarden worden steeds belangrijker in de bedrijfsmarkt", stelt Michael Rocha, vice-president platformtechnologieën bij Oracle. "Samen met Dell ontwikkelen wij afgestelde Linux-servers waarmee klanten bedrijfskritische Linux-applicaties kunnen inzetten."
Serverleverancier Hewlett-Packard volgt eenzelfde koers, zij het wat gematigder. Het bedrijf vertaalt zijn Unix-beheersoftware Process Control Manager naar Linux. Op de Linuxworld-beurs is een vroege versie getoond. De software kent prioriteiten toe aan verschillende taken en programma's op zware servers en moet in het derde kwartaal gereed zijn.
Daarnaast rust HP zijn nieuwe reeks taakspecifieke servers uit met Linux. Die machines, genaamdNetstructure, zijn in wezen slanke servers ontworpen door Intel. Die processorfabrikant onthulde vorig jaar al plannen om standaardservers te maken voor serverleveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.