Icann's Mike Roberts in de verdediging

Gisteren gaf voor het eerst een bestuurder van Icann wat tegengas in de voortdurende hoorzitting van de congrescommissie voor Energie en Handel.

De Amerikaanse hoorzitting had als aanleiding de verdeling van nieuwetop level-domeinnamen (TLD's) afgelopen november. Dat proces zou ongestructureerd en oneerlijk zijn geweest.
Ceo Mike Roberts (degene die besloot .iii als domeinnaam af te keuren omdat hij het niet uit kon spreken), stelde dat het niet ging om een wedstrijd om na te gaan wie een nieuwe domeinnaam verdiende, of welke domeinnaam waarschijnlijk de meeste steun van het grote publiek zou krijgen, maar dat het proces geen ander doel had dan het introduceren van een paar nieuwe domeinnamen op een 'nette en gecontroleerde manier'.
Roberts had niet eens zoveel te duchten van de congresleden, als wel van medebestuurder Karl Auerbach. Die wil weliswaar dat Icann blijft bestaan, maar vindt het wel tijd voor drastische hervormingen. Hij noemde de organisatie 'slecht georganiseerd', 'slecht bestuurd', en denkt dat de publieke opinie zich terecht tegen Icann keert. Daar kon Roberts het mee doen.
Tot overmaat van ramp bereed Michael Froomkin, een professor aan de Universiteit van Miami, ook weer zijn stokpaardje: de vermeende onwettigheid van Icann die, volgens de wet, niet voldoende gecontroleerd wordt door de overheid.
Voorlopig zijn de zorgen voor Icann dan ook niet voorbij. Dat lieten de commissieleden Conrad Burns en Barbara Boxter duidelijk doorschemeren. Hoewel beiden de nodige problemen hadden met het jargon van de getuigen, waren ze niet bijzonder ingenomen met de verklaringen. Met name Burns vindt dat er nog meer hoorzittingen nodig zijn om voordat de commissie een definitief standpunt in kan nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-15T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.